ZGORNJA BLEFAROPLASTIKA

Kaj je blefaroplastika

Blefaroplastika je eden najpogosteje izvedenih kozmetičnih in tudi funkcionalnih obraznih kirurških posegov. Poseg je, če je izveden strokovno, varen in učinkovit, tako da lahko pričakujemo znatno izboljšanje videza kot tudi delovanja očesa, ob nizkem tveganju za komplikacije. Pri blefaroplastiki oblikujemo konturo zgornje in/ali spodnje veke.

Kirurško področje na zgornjih vekah obsega predel med obrvnim lokom in trepalnicami, na spodnjih vekah pa se osredotoča na območje med trepalnicami in licem. Običajno se pri posegu s teh predelov odstrani odvečna koža in mišica ter bodisi zmanjša, bodisi prestavi podkožno maščobo z namenom oblikovati bolj mladostni videz.

Spremembe na vekah zaradi staranja

Staranje vek je zapleten proces. Kožne spremembe so pogosto najzgodnejši znak. S starostjo se elastična vlakna znotraj kožnih tkiv izgubijo, kar vodi do izgube prožnosti kože in posledičnega povešenja kože. Ko se koža raztegne, izgubi tonus tudi krožna očesna mišica, ki postane ohlapna in se lahko izboči.

Pomemben dejavnik je tudi premikanje maščobe iz očnice (orbite) navzpred. To maščobo sicer zadržuje vezivna struktura – orbitalni septum, ki s časom oslabi, tako da se maščoba pomakne navzpred. To povzroči nastanek izbokline na zgornji in spodnji veki.

Druga ključna sprememba pri staranju je povešenje srednjega dela obraza. Spodnja veka v mladosti oblikuje gladko konturo z licem. Ko se srednji del obraza povesi, se spodnja veka pogosto loči od lica.

Končni znak staranja vek je atrofija tkiv v veki oz. izguba prostornine veke. Mlad obraz je polnega videza in je prožen, kar se s starostjo izgublja, pojavijo pa se gube in vdolbine. Pogosto je potrebno popraviti povešenost srednjega dela obraza in izgubo prostornine veke. Čeprav so vse to naravne spremembe pri staranju, pa jih pospešijo dednimi dejavniki, kajenje in izpostavljenost soncu.

Na prvem pregledu se boste z zdravnikom pogovorili o vzroku prihoda, pogovor pa bo vključeval podrobno zdravstveno anamnezo in razpravo o vaših ciljih morebitnega operativnega posega. Posvetovali se boste tudi o vaših pričakovanjih, da bodo le-ta realna in uresničljiva. Pomemben vidik posvetovanja je ocena starejših fotografij, s katerimi nam pomagate omogočiti, da bo operacija načrtovana glede na vaše obrazne poteze iz mladosti ter da boste po operaciji še vedno videti kot “vi”.

Opravili boste tudi podroben pregled očesa in vek, pa tudi kože obraza in podkožnih tkiv, s čimer zagotovimo, da operacija ne bo ogrozila zdravja vaših oči.

V kolikor bomo pri pregledu ugotovili sočasno prisotno povešanje obrvnega loka ali veke, bomo to upoštevali pri načrtovanju posega. V tem primeru bo potrebno ev. dvigniti obrvni lok ali popraviti spuščeno zgornjo veko. Zdravnik bo pred morebitno operacijo lahko predlagal tudi drugi obisk brez dodatnih stroškov, da boste imeli čas za razmislek o pomembnih vprašanjih in boste jasno razumeli način operacije, pooperativni potek, izid in možna tveganja pri posegu. To bo tudi priložnost za morebitna dodatna vprašanja. Priporočamo, da si zapišete vprašanja, da boste lahko prejeli vse odgovore, ki vas zanimajo v zvezi s posegom.

Zdravniku bodo v pomoč stare fotografije, ki so lahko zelo koristne pri načrtovanju operacije.

Kdaj in zakaj opraviti operacijo blefaroplastike

Blefaroplastiko lahko opravimo iz katerega koli od naslednjih razlogov:
• ‘Utrujen’ videz je najpogostejši razlog, za odločitev za operacijo blefaroplastike. Težke veke in povešena koža pod očmi daje izgled nenehno izčrpanega in utrujenega obraza.
• Kontura in položaj vek je lahko nesimetričen. Blefaroplastika lahko izboljša simetrijo vek in obraza.
• Ohlapna koža zgornje veke lahko omejuje vidno polje (morda ne vidite celotnega obsega v zunanjem delu vidnega polja), zato se za odstranitev te ovire in tako povečanje vidnega polja izvaja blefaroplastika.
• Obstaja več estetsko in funkcionalno motečih bolezni, ki zahtevajo operacijo blefaroplastike, da se povrne naraven videz oči. Med njimi je najpogostejša ščitnična orbitopatija (obolenje oči, ki je povezano z nepravilnim delovanjem ščitnice). Operacija pri ščitnični orbitopatiji je visoko specializirana in zahteva izkušenega kirurga, ki ima znanje o poteku bolezni in različnih načinih kirurškega zdravljenja.

Kako se izvaja operacija blefaroplastike

Oftalmolog oz. očesni zdravnik, ki je subspecialistično usmerjen v okuloplastično kirurgijo je usposobljen za operacijo blefaroplastike. Za izvedbo vseh oblik operacije blefaroplastike so potrebne izkušnje in strokovno znanje.

Blefaroplastika zgornjih vek je poseg, pri katerem je okrevanje hitro. Pri operaciji se izmeri in označi kje bo potekal rez. Odstrani se različen obseg kože, podkožne mišice in maščobe, v kolikor pa je prisotno ugreznjenje zgornje veke, lahko v predel, kjer primanjkuje tkivo prestavimo maščobo, s čimer dosežemo bolj prijeten in mladosten videz veke. Z operacijo blefaroplastike se poveča tudi zgornji del vidnega polja. Ko odstranimo želeno količino kože in podkožnih tkiv, rano občasno v globini zapremo z razgradljivimi šivi, na površini pa z nerazgradljivimi, ki jih ostranimo po 7 dneh. Blefaroplastika spodnjih vek je zahtevnejši poseg, pri katerem napravimo rez pod črto trepalnic in sega preko zunanjega kota očesa. Na ta način lahko odstranimo ali pa preložimo odvečno kožo, mišice in maščobo. Včasih, zlasti pri mlajših pacientih, je glavna estetska motnja izbočenje maščobe na spodnjih vekah.

V teh primerih je bolj primeren transkonjunktivalni pristop skozi notranji del veke, pri katerem se šiva na sprednji površini veke ne vidi.
Kožo zapremo bodisi z nerazgradljivimi šivi, ki jih je potrebno odstraniti, bodisi z lepilom, kar pomeni, da včasih ni potrebno odstraniti šivov. Svetovali vam bomo, kateri način bi bil za vas najbolj primeren.

Priprave pred operacijo blefaroplastike

Pred operacijo bomo preverili ali so vaše oči suhe ali se solzijo, kar lahko zahteva dodatne preiskave. Lahko je potrebno opraviti še kakšen poseg za odpravo težav s suhim očesom ali solzenjem.
Na dan operacije je nujno, da ne nanašate nobenih ličil in krem. Potrebno si je organizirati prevoz domov s spremstvom.

Vprašali vas bomo tudi o vaši pretekli zdravstveni anamnezi, vključno z zdravili, ki jih jemljete, alergijami, navadami kajenja, predhodnimi operacijami in drugem. Vsem pacientom, ki jemljejo zdravila, ki podaljšujejo strjevanje krvi, npr. aspirin ali druga nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta Ibuprofen ali Voltaren, če je možno svetujemo ukinitev 2 tedna pred operacijo. Če so ta zdravila nujna za zdravljenje srčnih obolenj, potrebujemo mnenje vašega osebnega zdravnika ali kardiologa, ali jih lahko prehodno ukinemo. Pacientom priporočamo, da prenehajo kaditi za določeno obdobje pred in po operaciji.

Kakšna so možna tveganja in zapleti pri blefaroplastiki

O tveganjih in zapletih se bomo pogovorili na enem od predoperativnih posvetovanj. Na voljo vam bodo podrobne pisne informacije, ki bodo povzele vsa možna tveganja in zaplete, kar je tudi del predoperativnega soglasja.

Pooperativno obdobje

Po operaciji boste opazili, da je vaš vid zamegljen. Meglen vid se pojavi posledično zaradi zelo gostega antibiotičnega mazila, ki ga uporabimo po operaciji, da preprečimo sušenje očesne površine. Doma boste enako mazilo 4-krat na dan nanašali v oko in po operativni rani.

Po operaciji lahko običajno vstanete in se proti večeru ali naslednje jutro sprehodite. Verjetno se bo po operaciji pojavila zmerna oteklina in modrica (hematom) na koži. Izraženost oteklin in modric se od bolnika do bolnika močno razlikuje. Oteklina in podplutba izgine v 1-2 tednih po blefaroplastiki zgornjih vek ali 2–4 tedne po blefaroplastiki zgornjih in spodnjih vek. Po tem obdobju običajno ni opazno, da ste bili operirani. Upoštevati je potrebno, da je pooperativna oteklina različno izražena in da lahko nekateri bolniki po operaciji otekajo tudi dlje. Pooperativno se redko pojavijo znatne bolečine, vendar vam bomo predpisali ustrezna protibolečinska zdravila, ki jih boste imeli na voljo, če bo potrebno. Običajno lahko vstanete in se sprehodite proti večeru na dan operacije ali pa naslednje jutro.

Bom po operaciji nosil povoj ali obvezo

Običajno po operaciji oči obojestransko povijemo in hladimo preko obveze približno 30-60 minut. Glede na izraženost otekline se odločimo in eno oko pustimo povito 24 ur. Obvezo naslednji dan odstranite sami. Po posegu lahko predpišemo mazilo, ki ga nanašate na rane približno 1 teden. V pooperativnem obdobju za preprečevanje suhosti oči lahko predpišemo umetne solze. Priporočljivo je, da operirano področje 24 do 48 ur bolj pogosto hladite z ledenimi obkladki in nato 3-4x dnevno v naslednjem tednu. Poleg tega za zmanjšanje otekline priporočamo spanje v polsedečem položaju.

Higiena po operaciji

Eno najpogostejših vprašanj je ali si lahko operirano področje umivam. Upoštevati je potrebno naslednja navodila:
• 1-2 dan po operaciji: Veke naj bodo suhe. Lahko pa se kopate ali tuširate pod nivojem nosu, ne da bi si zmočili oči. Lase si lahko operete z glavo nazaj. Naj vas ne skrbi, če oči poškropite z vodo, izogibati pa se morate, da bi bile rane dlje časa izpostavljene vlagi.
• 3-7 dan po operaciji: Lahko si veke nežno umijete z milom in vodo. Veke rahlo obrišite, da se posušijo. Krast ne odstranjujte, naj same odpadejo, ko se bo koža pod njimi zacelila.
• 7. dan po operaciji: To je običajno čas, ko odstranimo šive. Ko šive odstranimo, se lahko vrnete na običajno prakso glede nege oči.
• 14. dan po operaciji: Lahko ponovno pričnete uporabljati ličila.

Kako dolgo svetujemo bolniško odsotnost

Običajno se lahko bolniki po operaciji zgornje blefaroplastike vrnejo na delo po 7-14 dneh. Običajno je po tem času težko opaziti pooperativno brazgotino. Po spodnji blefaroplastiki je okrevanje daljše, približno 14-21 dni in se za ta čas svetuje bolniško odsotnost. V kolikor pa delo opravljate od doma z uporabo računalnika, pa je le-to možno od 3. dne po operaciji naprej. Takšno delo ne bo škodovalo očem ali ogrozilo izida operacije.

Ali je po operaciji potrebno odstraniti šive

Glede na način operacije lahko uporabimo resorbilne šive ali kožo zapremo z lepilom, kar pomeni, da odstranitev šivov ni potrebno. Najpogosteje pa pri operaciji uporabimo neresorbilne šive, ki jih je potrebno odstraniti po 5-10 dneh, odvisno od velikosti operativne rane in celjenja. Običajno se lahko pričnete ličiti po 2 tednih. Upoštevati je potrebno, da je pooperativna oteklina pri bolnikih različno izražena in da lahko manjše število bolnikov oteka dlje kot 14 dni.

V tednu po operaciji priporočamo, da upoštevate vrsto ukrepov za zmanjšanje pooperativne otekline. Operirano področje je potrebno hladiti 1 teden po operaciji 10-15 minut, 3-4 krat na dan, z vrečkami ledu zavitimi v čisto brisačo. Svetujemo, da spite z višjim vzglavjem. To preprečuje kopičenje tekočine v vekah in otekanje. Pomembno je tudi, da se prvih 7 dni po operaciji izogibate napornim telesnim aktivnostim. Priporočljiva je hoja s počasnim tempom.

Ali bom po operaciji lahko uporabljala ličila

Običajno se lahko ličila prične uporabljati 2 tedna po operaciji, če se operativna rana primerno zaceli.

Ali bom imel po operaciji kakšne brazgotine

Medtem ko vsak rez na koži po telesu pusti brazgotino, so veke mesto, ki se najbolje celi in so pooperativne brazgotine redko vidne. Priložene fotografije prikazujejo običajno brazgotinjenje zgornje veke po 1 tednu. Brazgotina na zgornji veki je skrita v kožni gubi in zelo dobro prikrita, ko je oko odprto. Brazgotina na spodnji veki po spodnji blefaroplastiki pa je skrita pod trepalnicami in je komaj zaznavna. Občasno je lahko opazna majhna nekaj milimetrov velika brazgotina v zunanjem delu veke, v predelu gubic v zunanjem očesnem kotu. Na splošno je pri bolnikih po blefaroplastiki izredno redko, da bi bile brazgotine opazne. To je v nasprotju z drugimi oblikami obrazne estetske kirurgije, kot je dvig obraza (face lift), kjer so brazgotine lahko bolj očitne.