JEČMEN (HORDEOLUM) IN HALACIJ

Ječmen

Ječmen ali hordeolum (Slika 1) je obolenje, ki nastane na veki ali znotraj nje, če se okuži žleza lojnica (Meibomova žleza). Običajno se kaže kot majhna, otekla, rdeča izboklina, ki je lahko napolnjena s gnojnim izločkom, ki rumeno proseva.

Ječmen se večinoma pojavi le na eni veki ali v njeni neposredni okolici, vendar ni neobičajno, da se v določenem obdobju razvije več ječmenov. Večina ljudi ima vsaj enkrat v življenju ječmen, tisti, ki imajo težave z vnetjem robov vek – blefaritisom, pa lahko ječmen opazijo pogosteje.

KLJUČNA VPRAŠANJA V ZVEZI Z JEČMENOM

Kako vem, da imam ječmen?

Simptomi vključujejo:

  • Majhna izboklina na veki ali njeni okolici
  • Otekle, pordele, solzne oči
  • Občutljiv ali boleč občutek med utripanjem vek

Ječmen se ponavadi pojavi kot izboklina na veki ali v njeni neposredni bližini. Če ne opažate izbokline na veki, potem verjetno nimate ječmena. Druga stanja, kot so vnetje robov vek – blefaritis ali veznice – konjuktivitis, povzročajo podobne simptome, ki vključujejo otekle, pordele oči in solzenje.

Če opazite izboklino na veki, ki ni izrazito boleča, imate morda halacij, ki je podobno obolenje kot ječmen. Halacij nastane zaradi zapore izločanja iz žlez lojnic, kar povzroči vnetje. Zdravljenje halacija in ječmena je podobno.

Ali lahko ječmen enostavno pozdravimo?

Večina ječmenov je neškodljivih in običajno v enem tednu sami počijo in izginejo, ne da bi jih bilo potrebno zdraviti. Večinoma pa so precej moteči, zato se mnogi odločijo za zdravljenje, da pospešijo ozdravitev ali vsaj zmanjšajo oteklino in nelagodje.

Najpomembnejši način, s katerim lahko pospešite zdravljenje je, da so oči čiste. To lahko varno storite tako, da čisto, mehko gazo namočite s toplo vodo in jo držite na prizadetem območju vek vsaj 5-10 minut, približno 3-4 krat na dan. Predel rahlo posušite in ne drgnite. Na ta način želimo zmanjšati oteklino in pospešiti proces celjenja. Topel obkladek lahko povzroči, da se ječmen sam odpre in se iz njega izloči gnojna vsebina ter se zaceli, prez dodatne poškodbe na veki.

Če bolečina vztraja, običajno zadoščajo zdravila proti bolečinam, ki jih dobite brez recepta, kot sta paracetamol ali ibuprofen.

Priporočljivo je tudi, da se osebe, ki imajo ječmen izogibajo uporabi ličil, dokler se veke popolnoma ne pozdravijo. Če imate staro ličilo za oči, s katerim ste se lahko tudi okužili, je najbolje, da ga zavržete in kupite novega, da se ne bi ponovno okužili.

Prav tako se, dokler se ječmen ne pozdravi, izogibajte nošenju kontaktnih leč in namesto njih raje uporabljate očala. Če domnevate, da so vaše leče morda okužene, upoštevajte nasvet vašega oftalmologa glede čiščenja ali preprosto kupite nov par leč.

Predvsem pa ne poskušajte razpočiti zatrdline (kljub podobnemu videzu mozolju) in ne odstranjujte nobenih trepalnic, saj lahko to povzroči širjenje okužbe in stanje poslabša.

Če zatrdlina postane obstojna, boste morda potrebovali manjši kirurški poseg, s katerim se ječmen odstrani. Pri posegu se veka obrne in na notranji strani naredi majhen rez. Vsebino ciste nato očistimo. Poseg traja približno 5-10 minut, bolniško odsotnost pa običajno svetujemo za 2-3 dni.

Kaj povzroča nastanek ječmena in kako ga lahko preprečimo?

Najpogostejši vzrok za nastanek ječmena je okužba z bakterijami stafilokoki, ki okužijo izvodilo trepalnice ali žlezo lojnico v veki. Preventivno lahko preprečimo nastanek ječmena z ustrezno higieno vek tako, da redno čistimo veke, še posebej pred spanjem.

Svetujemo, da si umivate roke, preden se dotaknete oči ali vstavite kontaktne leče. To vzdržuje oči čiste in v primeru nastanka ječmena preprečuje širjenje okužbe. Nikoli ne delite brisače z osebo, ki ima ječmen, saj ga lahko na ta način tudi sami dobite.

Pred spanjem si umijte obraz in odstranite ves make-up. Svetujejo tudi menjavo ličil vsakih šest mesecev, saj se stara ličila lahko okužijo in povzročijo okužbe oči. Ličil tudi ne delite z drugimi.

Osebe z dolgotrajnimi očesnimi obolenji, kot je blefaritis, lahko v določenem obdobju tudi pogosteje dobijo ječmen. Bolniki z blefaritisom so bolj nagnjeni k okužbam, zato jim svetujemo, da veke redno čistijo.

Kdaj naj obiščem zdravnika?

Če imate ječmen, vam v večini primerov ne bo potrebno obiskati zdravnika, saj so zelo pogosti in običajno neškodljivi. Zdravniško pomoč morate poiskati, če ječmen povzroča večjo oteklino na veki in čutite izrazito bolečino.

Zdravnika morate obiskati tudi, če se ječmen v nekaj tednih ne izčisti in oteklina zmanjša, ali če vam oži vidno polje in tako vpliva na vidno funkcijo. Če se vam pogosto ponavljajo ječmeni, je to lahko znak kroničnega vnetja robov vek – blefaritisa, zato tudi v tem primeru svetujemo posvet pri vašem osebnem zdravniku.

Če je težava resnejša, se bo vaš osebni zdravnik odločil in vas napotil k zdravniku za oči (oftalmologu).

Halacij

Halacij je pogosta sprememba na veki, ki jo povzroči zamašitev žlez lojnic na vekah (Meibomovih žlez), kar sproži lokalno vnetje. Oljni izloček, ki ga izločajo te žleze, je ključnega pomena pri vzdrževanju solznega filma. Za halacij je značilna majhna oteklina, ki se lahko pojavi na zgornji ali spodnji veki. Oteklina je za samo oko neškodljiva, vendar lahko zaradi velikosti moti del vidnega polja in je estetsko moteča.

Halacij je običajno neboleč in se razlikuje v velikosti, občasno pa lahko znotraj večih tednov niha v velikosti.  Pri nekaterih se halacij oblikuje v čvrsto zatrdlino, ki jo lahko odstranimo v lokalni anesteziji, zlasti če več tednov vztraja, če je estetsko moteča, moti del vidnega polja ali sproža moteč občutek na veki. V redkih primerih se lahko halacij okuži, oteklina pa se poveča in razširi na preostalo veko, čemur rečemo preseptalni celulitis, ki se ga zdravi s sistemskimi antibiotiki.

Halaciji so pogosti tudi pri otrocih. Če ima otrok ponavljajoče težave, to lahko kaže na blefaritis – vnetje robov vek, ki kronično draži očesno površino in ga je potrebno dlje časa zdraviti.

Možnosti zdravljenja

V večini primerov halacij po določenem času (nekaj tednov ali celo mesecev) sam izgine. Halacij običajno ne ogroža zdravja očesa, vendar lahko izgleda precej moteče. Pri bolnikih lahko v nekaterih primerih oteklina zastira vidno polje.

Bolniki lahko poskusijo pospešiti resorpcijo in zmanjšati oteklino, tako da večkrat na dan (2-3x) predel grejejo s čistim toplim obkladkom. Ciste ne poskušajte iztisniti, bolje je, da se je čim manj dotikate.

Bolnikom, ki imajo težave z vekami, kot je blefaritis, lahko zdravnik predpiše antibiotično mazilo, ki se pred spanjem in po čiščenju vek vtre v izvodila trepalnic. To tudi zmanjša draženje očesa. Če je prišlo do okužbe halacija na veki in je nastal preseptalni celulitis, se lahko predpišejo peroralni antibiotiki, ki bo zmanjšal okolno vnetje, ne bo pa odstranil ciste.

V nekaterih primerih je potrebno kirurško zdravljenje, zlasti če je halacij velik ali je prisoten že dlje časa. Poseg je relativno enostaven in se izvaja v lokalni anesteziji.

Po posegu na oko namestimo očesni tampon, ki se ga odstrani po 4-6 urah. Vožnja avtomobila s pokritim očesom je prepovedana, zato je pri posegu potrebno imeti spremstvo.

Opisana je še alternativna možnost zdravljenja s steroidnimi injekcijami, ki so lahko učinkovite, če pride do difuznega vnetja, brez trših, formiranih cist.

Kako preprečimo nastanek halacija

Priporočljivo je, da si ljudje, ki so imeli že večkrat halacij preventivno vsakodnevno čistijo veke. Čiščenje vek lahko izvajamo s čistilnimi robčki, ki se kupijo v lekarni (Blephaclean, Blephacura, Ilast care ipd.) ali z uporabo bebi palčke, ki jo namočimo v toplo vodo, kateri smo dodali nekaj kapljic otroškega šampona. Pri izvajanju čiščenja pazimo, da veko pomaknemo stran od očesa, da s palčko ne ranimo očesne površine.

Pri bolnikih, kjer standardna terapija ni učinkovita pa svetujemo zdravljenje tudi s pomočjo Rexon- Eye® naprave.