BOTOKS

Botulinum toksin tipa A je naraven nevrotoksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum. V telesu deluje na stiku med živčnim končičem in mišico ter omrtviči delovanje mišice. Prečiščen toksin se že 20 let uporablja v oftalmologiji in širši medicini pri zdravljenju določenih bolezni in tudi preprečevanju migrenskega glavobola.

V estetski medicini se botoks uporablja v bistveno nižjih dozah za glajenje gub obraza in vratu, prav med najuspešnejšimi in najbolj razširjenimi indikacijami pa so gube okrog oči in med obrvmi.

OPIS POSEGA

Po predhodnem pogovoru in pregledu določimo in označimo mesta oziroma gube, ki vas motijo in bi jih želeli zgladiti. Ob tem določimo tudi dozo botoksa, ki je optimalna za pričakovan rezultat. Samo vbrizgavanje botoksa poteka hitro in traja nekaj minut, odvisno od področja, ki ga obdelamo. Injiciranje je skoraj neboleče. Na mestu vboda lahko nastopi rahla rdečina in pekoč občutek, ki izgineta v nekaj urah, redkeje pa se pojavi podkožna krvavitev, ki se resorbira v nekaj dneh. Učinek botoksa se pojavi po 3 do 4 dneh, popolnoma pa se razvije po nekaj tednih. Traja od 3 do 6 mesecev, nato pa je potrebno postopek ponoviti. Pri prvem obisku običajno uporabimo nižje doze, ki jih po potrebi prilagajamo glede na dosežen učinek.

PRIČAKOVANI REZULTATI

Za glajenje očesnih gub je največkrat potrebna kombinacija botoksa in polnil. Botoks ublaži dinamične gube, stransko ob očeh (t.i. vranje tačke) in med obrvmi, na čelu (predel glabele). Zlasti pri globjih in glabelarnih (statičnih) gubah pa bo učinek pomlajevanja dopolnilo polnilo, ki bo koži nadoknadilo izgubljeno polnost. Razmerje je določeno individualno in ga včasih določimo šele po večkratnih aplikacijah, da  dosežemo idealen naravni izgled. Gube, ki obstajajo tudi, ko je obraz popolnoma sproščen, niso najbolj primerne za injiciranje botoksa. V tem primeru uporabljamo dermalna polnila, ki te gube zmanjšajo. V posameznih primerih se gube ne morejo popolnoma zgladiti. Preden naredimo plan terapije in začnemo z aplikacijo, je potreben temeljit pogovor z zdravnikom, ki bo sredstva apliciral.

Običajno odgovorimo na vprašanja, kot so: 
– Kaj lahko pričakujemo od terapije
– Ali zaradi kakršnegakoli vzroka zdravilo ni primerno za vas
– Možnost stranskih učinkov
– Katero obliko zdravila bomo uporabili in kje
– Kako hitro bo učinek nastopil in kako dolgo trajal
Priporočljivo je, da na pogovor prinesete fotografijo iz mlajših let in si za poseg in pogovor vzamete čas. Noben učinek ni trajen, zato boste potrebovali nadaljne tretmaje. Ti so zelo individualni glede na določeno kombinacijo botoksa in polnil, trajanja učinka in anatomijo obraza.  Hiter in zanesljiv učinek, enostavna aplikacija ter hitro okrevanje so velike prednosti botoksa in začasnih polnil.

NAVODILA PO POSEGU

Priporočljivo je, da se 8-12 ur po injiciranju ne ličite, da se izogibate daljši izpostavljenosti soncu, UV – žarkom, temperaturam nižjim od 0 st.C,  obisku savne do naslednjega dne, masaži obraza ali kakršnemkoli laserskemu posegu na obrazu, globokemu kemičnemu pilingu ali dermoabraziji. Priporočamo da po aplikaciji 4-8 ur ne ležite v horizontalnem položaju in se 1 dan ne ukvarjajte s športnimi aktivnostmi in ne uživate alkohola. Športniki bodite pozorni na to, da izdelek vsebuje aktivno učinkovino, ki lahko povzroči pozitivno reakcijo testov, ki se izvajajo ob dopinških preiskusih.

Prvi učinek je viden v nekaj dneh po terapiji, traja pa 3-6 mesecev. Po tem učinek postopno popušča. Če želimo doseči trajni učinek, je postopek potrebno ponoviti 2-3-krat letno. Klinične raziskave so pokazale, da učinek s časom postaja dolgotrajnejši in terapije redkejše.

ODPRAVA POTENJA Z BOTOKSOM

Z botulin toksinom lahko odpravimo tudi prekomerno potenje. Zaradi prekomernega delovanja avtonomnega živčevja, na katerega sami nimamo vpliva, se nekateri prekomerno potijo. Prekomerno potenje je lahko izredno moteče, predvsem pri nošnji poslovno formalnih oblek, kjer se pod pazduho pojavijo nezaželeni madeži. Z enostavnim površinskim injiciranjem botulin toksina v predel pazduhe lahko težave uspešno odpravimo.