PTOZA

Ptoza veke

Ptoza veke je bolezensko stanje, pri katerem je veka povešena in zastira vidno polje. Zgornji rob veke pri ptozi leži nižje glede na vidno os očesa in jo tako zastira (Slika 1). Pri bolj pogosti dermatohalazi je za razliko od ptoze vidna os zastrta s kožo, ki sega preko zgornjega roba veke, ki je sicer v normalnem položaju glede na vidno os očesa (Slika 2). Vzrok za nastanek ptoze je običajno starostna involucijska sprememba, lahko pa ptoza nastane tudi zaradi različnih drugih razlogov, kot so poškodba, nekaterih nevroloških obolenj, dolgotrajnega nošenja kontaktnih leč, tumorjev na veki, lahko je tudi prirojena.

Najpogostejša involucijska ptoza je posledica razvlečenja ali dezinsercije tetive (aponevroze) mišice dvigovalke veke glede na hrustančno ploščico, ki leži v robu veke. Zaradi tega se veka spusti, kožna guba pa se nekoliko dvigne. Najpogostejše nevrološko stanje, ki povzroča ptozo je Miastenija Gravis, ki jo lahko odkrijemo z natančno anamnezo, pregledom in dodatnimi preiskavami. Prirojena ptoza je lahko blaga ali huda in pogosto zahteva visoko specializirano obravnavo, še posebej, če se je v otroštvu že opravila operacija.

Kako poteka operacija ptoze zgornje veke?

Operacija ptoze je ena najpogostejših operacij, ki jo izvajamo okuloplastični kirurgi. Priporoča se tistim, ki jim povešene veke bistveno zmanjšujejo ali popolnoma zastirajo vidno polje, kot tudi tistim, ki si zaradi asimetrije položaja vek želijo izboljšati svoj videz. Priporočljivo je, da operacijo izvedemo visoko usposobljeni okuloplastični kirurgi, ki imamo večletne izkušnje pri izvajanju takšnega kirurškega posega.

Obstaja več različnih načinov operacije. Najpogostejši način je skrajšava ali ponovna namestitev tetive (aponeuroze) mišice dvigovalke veke na hrustančno (tarzalno) ploščico v veki. To lahko izvedemo skozi sprednji del veke, skozi rez na koži ali preko zadnje strani veke, skozi veznico.

Skrajšava Mullerjeve mišice je enostavnejši način operacije, ki je zelo učinkovit pri manj izrazitih ptozah. Ta operacija zahteva rez na notranji strani veke, da se s šivi skrajša tanko Mullerjevo mišico. Pacienti primerni za ta način operacije se morajo pozitivno odzvati na test s fenilefrinskimi kapljicami za oči, ki ga opravimo na predoperativnem pregledu. Če je delovanje mišice dvigovalke veke šibko, je potreben popolnoma drugačen pristop, na primer suspenzija veke na čelno mišico ali obrvni lok. To omogočimo s podkožno statično povezavo veke preko obrvnega loka, na čelno mišico. Za suspenzijo lahko uporabimo presadek gostega kolagena (tkivo fascije late iz noge) ali sintetične materiale.

Pri odraslih je popravo ptoze zgornje veke priporočljivo izvajati v lokalni anesteziji, s čimer se zagotovi največja možna natančnost. Lahko se predpiše blaga sedacija skupaj z lokalnim anestetikom, postopek pa izvede ambulantno v enem dnevu. Kožo vek očistimo z antiseptikom in v oči nanesemo anestetične kapljice. Uporabimo pisalo, s katerim označimo mesto kirurškega reza, nato pa vbrizgamo pod kožo lokalni anestetik, kar vas lahko za kratek čas zbode in zaboli. Nato nadaljujemo s posegom glede na vrsto operacije ptoze, ki jo predhodno predvidimo. Včasih je priporočljivo poseg izvajati na obeh očeh hkrati za čimbolj simetričen pooperativni rezultat. Med operacijo vas bomo prosili, da odprete in zaprete oči. Ob tem spremljamo položaj in konturo veke, ki jo med samo operacijo po potrebi prilagodimo.

Pooperativno obdobje

Po operaciji poprave ptoze zgornje veke je pogosta modrica (hematom), oteklina in bolečina v predelu veke. Običajno traja 1-2 tedna, preden se nelagodje umiri. Brazgotine v tem času običajno niso več vidne, saj se kirurški poseg izvede v bolnikovi naravni gubi na veki.

Na oko po operaciji pogosto namestimo očesni tampon. Če operiramo obe veki, se čez eno uro odstrani vsaj en očesni tampon, tampon na drugem očesu pa lahko sami odstranite naslednji dan. Pred odstranitvijo si morate temeljito umiti roke.

Pacientom svetujemo, da si vzamejo teden dni bolniške odsotnosti in da se predhodno dogovorijo za prevoz domov po posegu. Samostojna vožnja domov po operaciji je nevarna in prepovedana, saj bo očesni tampon popolnoma onemogočal vid na enem očesu.

Po kirurškem posegu, podobno kot pri drugih kirurških posegih, obstaja majhno tveganje za okužbo in krvavitev. Svetujemo umivanje rok pred toaleto operativne rane, s čimer zmanjšate tveganje za okužbo.

Prekomerna ali nezadostna poprava ptoze

Ena največjih omejitev pri operacije poprave ptoze zgornje veke je prekomerna ali nezadostna poprava. Ta se pojavlja v približno 10%. To pomeni, da bo eden od desetih pacientov razočaran nad rezultatom. Razlogi za ta pojav so zapleteni, so pa lahko posledica nezadostnega dviga pri kirurškem posegu ali nevrološke spremembe, ki zmanjša dražljaj za dvigovanje veke po posegu in posledično povzroči nezadostno popravo. Če je veka po operaciji previsoko, se navadno poravna z vajami, pri katerih veko vlečemo navzdol, če pa je veka po operaciji prenizko, bo verjetno potrebno poseg ponoviti.

Je operacija ptoze pravi kirurški poseg zame?

Uspešna operacija praktično takoj odpravi ptozo veke, čeprav je pooperativno kratkotrajno čutiti nelagodje. Tisti, ki si želijo izboljšati svoj vid, izgledati bolj “sveže”, “nezaspano” so dobri kandidati za operacijo ptoze.

Na pregledu pred operacijo bomo vsakemu natančno pregledali delovanje vek, položaj vek (koliko veka pokriva zenico), ohlapnost tkiv, kot tudi celotno strukturo obraza. Ne obstaja samo en način operativnega posega, ki bi ustrezal vsem pacientom, tako da je vsak primer edinstven.