BLEFAROTOMIJA

Ščitnična orbitopatija in retrakcija zgornje veke

Pri ščitnični orbitopatiji se lahko pojavi retrakcija zgornje veke. To pomeni, da rob zgornje veke ne prekriva roženice in se v zgornjem delu razgali beločnica, ki normalno ni vidna (Slika 1). Retrakcija zgornje veke daje vtis izbuljenosti očesa, čeprav je lahko oko v normalnem položaju. Poleg tega se ob retrakciji vek oko med mežikanjem nepopolno pokrije (gr. lagophthalmos), kar povzroči suhost očesne površine in refleksno solzenje.

Retrakcija lahko nastane kot posledica zabrazgotinjenja mišice dvigovalke veke (primarna retrakcija) ali zadebelitve in zabrazgotinjenja spodnje preme mišice očesa (sekundarna retrakcija), kar posledično sproži pretirano delovanje zgornje preme mišice in mišice dvigovalke veke. Za poseg blefarotomije se odločimo, ko je prisotna primarna retrakcija veke in ni prisoten pretiran premik očesa navzpred (protruzija). Poleg tega mora biti bolnik v neaktivni fazi ščitnične orbitopatije. Vse to določimo na pregledu pred operacijo in se o načinu posega pogovorimo z bolnikom.

Razlaga posega

Poseg izvedemo preko naravne gube na zgornji veki. Pod kožo prerežemo krožno očesno mišico, vezivno tetivo mišice dvigovalke veke, Mullerjevo mišico in veznico (Slika 2). Zašijemo kožo veke in veko običajno za 2 dni s šivom ob vleku pričvrstimo spodaj na lice. Pri samem posegu lahko odstranimo tudi maščobne blazinice iz zgornje veke, če so le-te prisotne. S posegom očem povrnemo normalno obliko, zmanjšamo izgled izbuljenosti in omogočimo lepše razporejanje solznega filma in tako odpravimo težave zaradi suhosti očesne površine. Okrevanje po posegu traja 2-3 tedne.

PRIKAZ PRIMERA

BLEFAROTOMIJA

Fotografija 1: Retrakcija desne zgornje veke, ki je nastala v sklopu ščitnične orbitopatije. Nad roženico je izpostavljena beločnica, kar daje vtis izbuljenosti desnega očesa.

Fotografija 2: Stanje nekaj tednov po blefarotomiji desne zgornje veke. Višina očesne reže je simetrična z levo stranjo in oko ne izgleda več izbuljeno.