IZREZ SPREMEMB NA VEZNICI

Veznična cista

Na veznici lahko vzniknejo tako benigne kot maligne spremembe. Pogosto lahko opazimo cisto veznice, ki lahko nastane po očesni operaciji, po poškodbi ali spontano. Veznična cista običajno ne povzroča težav, redko imajo pacienti občutek tujka. Cisto lahko v lokalni anesteziji le prebodemo, če pa se ponavlja jo moramo v celoti izrezati (Slika 1).

Papilom veznice

Na mestu veznice očesa ali veke se lahko pojavi veznični papilom (Slika 2). Papilom nastane zaradi okužbe s humanim papiloma virusom in ga je priporočljivo odstraniti, da se ne razširi še na druge lokacije.

Nevus veznice

V bližini meje med roženico in veznico (limbusa) se lahko pojavi nevus veznice (Slika 3). Ta je lahko pigmentiran ali nepigmentiran, večinoma pa vsebuje psevdociste. Najpogosteje se pojavi med puberteto in v nosečnosti. Ker lahko napredujejo v melanom priporočamo kirurško odstranitev in histološko preiskavo.

Primarna pridobljena melanoza veznice

Pigmentirana sprememba je tudi primarna pridobljena melanoza, za katero je značilna pigmentna zadebelitev epitelija veznice (Slika 4). Ne poznamo vzroka nastanka, praviloma pa se pojavi po 40. letu. Melanoza je karakteristično mobilna skupaj z veznico, možna pa je progresija v melanom. Priporočena je kirurška ekscizija z varnostnim robom in zamrzovanje robov (kriokoagulacija).

Podobna pigmentirana sprememba je prirojena melanocitoza, ki se kaže kot modrosiva pigmentacija beločnice (sklere). Gre za subepitelijsko benigno spremembo v episkleri, ki ni gibljiva z veznico in se tekom življenja ne spreminja. Je ne odstranjujemo, pomembno pa je spremljanje očesnega ozadja zaradi pogostejšega nastanka melanoma žilnice.

Epibulbarni dermoid

Epibulbarni dermoid je prirojen tumor zarodnih celic (Slika 5). Pogosto je lociran na limbusu, od koder invadira v roženično stromo. Lahko se pojavi v sklopu Goldenharjevega sindroma. Odstranitev je težavna, ker pogosto zajemajo celotno steno zrkla.

Benigna sprememba, ki se pojavi na veznici je lahko tudi hemangiom, ki je običajno nenevaren in ga redko odstranjujemo.

Površinska ploščatocelična neoplazija veznice

Najpogostejše maligne spremembe veznice uvrščamo v skupino površinski ploščatoceličnih neoplazij veznice. V tej skupini ločimo takšne, ki ne rastejo v globino in se le površinsko širijo, do ploščatoceličnega karcinoma, ki se širi v globino, v beločnico. Klinično se te spremembe prezentirajo kot območja zadebeljenega, belkastega, poroženelega epitelija (Slika 6). Odstranjujemo jih z varnostnim robom, rob zamrznemo, ponavadi pa predpišemo še dodatno adjuvantno terapijo s kapljicami z interferonom ali pa opravimo radioterapijo.

Melanom veznice

Na veznici se lahko pojavi še melanom veznice (Slika 7), ki je manj agresiven kot kožni melanom. V 50% nastane iz melanocitnega nevusa, v 50% pa iz pridobljene melanoze. Zaseva po limfi predvsem v submandibularne in pred ušesne bezgavke, tako da je potrebno pretipati tudi področne bezgavke. Hematogeno melanom zaseva v pljuča in jetra. Popolna odstranitev je težavna. V primeru globje invazije je potrebna odstranitev celotnega zrkla.

Limfom veznice

Maligna sprememba veznice je še limfom (Slika 8), ki ga dokazujemo s histološko preiskavo, za popolno ozdravitev pa je običajno potrebno obsevanje (radioterapija).