asist. dr. sc. Gregor HAWLINA, dr. med., spec. oftalmolog kirurg, FEBO


BIOGRAFIJA

Dr. Gregor Hawlina je leta 2005 diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po diplomi je opravil specializacijo iz oftalmologije na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in leta 2012 s pohvalo opravil specialistični izpit ter dosegel naslov specialist oftalmolog kirurg pri Zdravniški zbornici Slovenije. Evropski specialistični izpit je prav tako opravil leta 2012 v Parizu, v Franciji in pridobil naziv Fellow of European Board of Ophthalmology – FEBO.

Leta 2016 je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom “Vpliv trajanja laserskega sunka na učinkovitost in nekatere neželene učinke Nd:YAG laserske iridotomije in kapsulotomije”, v kateri je preučeval laserje za zdravljenje t.i. sekundarne sive mrene, ki se pogosto razvije po operaciji sive mrene in jih štejemo med najpogosteje uporabljene laserje v oftalmologiji.

Zaposlen je na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, kjer dela na Oddelku za očesne bolezni. Pretežno se ukvarja s področjem okuloplastične kirurgije in opravi več kot 500 večjih in manjših operativnih posegov letno. Je tudi polnopravni član evropskega združenja za očesno plastično in rekonstruktivno kirurgijo (ESOPRS – European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery).

Vsakotedensko opravlja tudi operacije sive mrene, vodil pa je še subspecialistično ambulanto za bolezni roženice in ambulanto za ščitnično orbitopatijo, kjer je pridobil izkušnje tudi na teh dveh področjih oftalmologije. Leta 2015 je bil izvoljen v naziv asistent na Katedri za oftalmologijo Medicinske Fakultete Univerze v Ljubljani. Od takrat tudi sodeluje pri izobraževanju študentov medicine.

Redno se udeležuje strokovnih srečanj in se dodatno izobražuje doma in v tujini. Leta 2011 in 2018 je opravil tudi program usposabljanja iz okuloplastične kirurgije na ugledni očesni kliniki v Londonu – Moorfields Eye Hospital. Je avtor in soavtor številnih strokovnih prispevkov in član Slovenskega oftalmološkega združenja.

Bibliografija: https://bib.cobiss.net/bibliographies/si/webBiblio/bib201_20200502_182918_34246.html