IZREZ MOTEČIH KOŽNIH ZNAMENJ

Pigmentna znamenja so praviloma neškodljiva, so pa lahko moteča, zlasti če so velika. Znamenja so lahko različno oblikovana in se praviloma razvijejo že v otroštvu, njihovo število pa z leti narašča.

Večinoma znamenja ni potrebno odstranjevati, priporočamo pa odstranitev tistih, ki so zaradi lokalizacije izpostavljena pogostemu draženju ali pa so estetsko moteča.

Znamenja je potrebno strokovno pregledati, kjer opazujemo bravo, obliko robov, omejenost glede na okolico in če je prisotno spontano krvavenje. Na podlagi pregleda sprejmemo najbolj primeren način zdravljenja. Obstaja več načinov odstranitve, med katerimi ima vsak način svoje prednosti in slabosti. Znamenje lahko v celoti izrežemo in se glede na obliko odločimo za dodatni okolni varnostni rob. Na nekaterih mestih lahko znamenje le površinski odstranimo (t.i. shave excision), za takšen poseg se med drugim odločimo tudi na robu veke. Nekatera znamenja pa lahko odstranimo še z elektrokavterizacijo (električnim tokom) ali jih zamrznemo.

Iz pigmentnih znamenj se redko razvije nevarni kožni tumor – maligni melanom. Potencialno nevarna znamenja so običajno nekoliko večja in temnejša, imajo asimetrično obliko, nepravilne robove, so neenakomerno obarvana, hrapava in izbočena. V okolici so pogosto prisotni znaki vnetja.

Diagnozo nam omogoči le histološka preiskava, zato je potrebno vsa sumljiva znamenja čimprej kirurško odstraniti in tkivo poslati na histološki pregled. V zgodnji fazi bolezni izrezanje malignega melanoma namreč omogoča popolno ozdravitev.