BLEFARITIS

Blefaritis (gr.) je izraz za vnetje robov vek. Bolezen je zelo pogosta pri starejših in pogostejša pri moških. Gre za kronično vnetje, ki ga je večinoma potrebno dolgotrajno zdraviti. Diagnozo se postavi s kliničnim pregledom. Pomembno vlogo pri nastanku bolezni imajo bakterije na robovih vek, ki so normalna kožna flora, ter delovanje Meibomovih žlez v vekah.

Meibomove žleze ležijo pravokotno na rob veke v notranjosti hrustančne (tarzalne) plošče. Proizvajajo maščobni izloček, olje, ki preprečuje izhlapevanje solznega filma.

Izloček Meibomovih žlez tudi zajezi solze med robom zgornje in spodnje veke, na očesnem zrklu in tako preprečuje, da bi se solze razlile preko vek na lice. Na zgornji veki je približno 50 Meibomovih žlez, na spodnji pa približno 25.

Nefunkcionalne Meibomove žleze pogosto povzročajo suhe oči, eno pogostejših očesnih stanj. V njih se lahko razvije vnetje, ki ga imenujemo blefaritis. Zdravljenje je odvisno od vrste in stopnje izraženosti blefaritisa. Pred pričetkom zdravljenja pa je vedno potreben pregled pri oftalmologu in nato dosledno ter dolgotrajno zdravljenje, ki simptome pogosto samo blaži, popolna ozdravitev pa pogosto ni možna.

Znaki in simptomi

Znaki in simptomi blefaritisa so:

· pordel rob veke

· pordele oči

· luske ali čepki na vekah

· srbeče oči

· solzenje predvsem na mrazu, soncu ali vetru

· občutek tujka v očesu

· pogostejše pojavljanje ječmena ali halacija na veki.

Zdravljenje

Blefaritis zdravimo s toplimi obkladki oziroma gretjem vek, toaleto vek z vatiranimi palčkami, na katero nanesemo nežen otroški šampon (šampon, ki ne draži oči) ali v lekarni kupimo pripravljene sterilne vlažne krpice za toaleto vek in masažo robov vek. Z gretjem vek pospešimo izločanje žlez v robovih vek ter hkrati zmehčamo luskice, čepke in obloge ob trepalnicah, da jih naknadno lažje očistimo. Veke grejemo 2-3 x dnevno s suhimi toplimi obkladki, ki jih položimo za približno 10 minut čez zaprte oči. Masažo vek izvajamo po toplih obkladkih ali med čiščenjem vek, pri tem pa pazimo, da se očesne površine ne dotikamo in pretirano ne pritiskamo na zrklo. Pri tem tudi ne drgnemo kože vek, ampak samo nežno pritiskamo na rob veke.

V primeru bolj izrazitih težav in vnetja vam lahko predpišemo antibiotično ali kortikosteroidno mazilo oz. kapljice. Priporočamo tudi vlaženje oči z umetnimi solzami brez konzervansov, posebej če so ugotovljeni znaki suhosti oči in imate občutek peska ali tujka v očeh.

Pri blefaritisu se na robu veke pogosteje pojavi ječmen ali halacij. Gre za vnetno zadebelitev maščobne žleze v veki, ki nastane zaradi zapore njenega izvodila na robu veke. Zdravljenje je večinoma operativno, z drobnim rezom na notranji strani veke.

Pri bolnikih, kjer standardna terapija ni učinkovita pa svetujemo zdravljenje tudi s pomočjo Rexon- Eye® naprave.