ENTROPIJ / EKTROPIJ

Entropij (Slika 1) in ektropij (Slika 2) sta bolezenski stanji vek, pri katerih je veka v nepravilnem položaju glede na oko. Spremembi se večinoma pojavita v starosti. Pri entropiju je veka obrnjena navznoter in s trepalnicami drgne po očesni površini. To lahko povzroči kronično draženje očesa z občutkom bolečih in pekočih oči, lahko tudi s prekomernim solzenjem, ponavljajočimi očesnimi vnetji, kot najhujše pa se lahko pojavi vnetje roženice – keratitis. Vzrok nastanka entropija je lahko ohlapna veka, ki se pojavi v starosti, brazgotinjenje veznice po poškodbi, vnetjih ali predhodnih operacijah ter blefarospazem (nehoteno zapiranje vek).

Pri ektropiju pa je veka obrnjena stran od očesa, kar prav tako lahko povzroči ponavljajoča očesna vnetja, draženje in solzenje oči. Vzrok nastanka ektropija je lahko podoben kot pri entropiju, in sicer ohlapnost vek, brazgotinjenje kože po poškodbi ali predhodnih operacijah, ohromelost spodnje veke zaradi okvare obraznega živca ter mehanični vlek zaradi sprememb na vekah.

Entropij in ektropij zdravimo z različnimi kirurškimi posegi, ki so odvisni od vzroka nastanka. Poseg se izvaja ambulantno v lokalni anesteziji. Pred posegom se svetuje začasna ukinitev zdravili, kot so Plavix, Aspirin, Marivarin.

Priporočamo, da entropij do pregleda začasno odpravite s fiksacijo spodnje veke z obližem (običajno tanek Micropore trak). Na ta način lahko preprečite morebitno poškodbo in okužbo roženice (Slika 3).

PRIKAZ PRIMEROV

POPRAVA EKTROPIJA

POPRAVA ENTROPIJA