ENTROPIJ / EKTROPIJ

Entropij (Slika 1) in ektropij (Slika 2) sta bolezenski stanji vek, pri katerih je veka v nepravilnem položaju glede na oko. Spremembi se večinoma pojavita v starosti. Pri entropiju je veka obrnjena navznoter in s trepalnicami drgne po očesni površini. To lahko povzroči kronično draženje očesa z občutkom bolečih in pekočih oči, lahko tudi s prekomernim solzenjem, ponavljajočimi očesnimi vnetji, kot najhujše pa se lahko pojavi vnetje roženice – keratitis. Vzrok nastanka entropija je lahko ohlapna veka, ki se pojavi v starosti, brazgotinjenje veznice po poškodbi, vnetjih ali predhodnih operacijah ter blefarospazem (nehoteno zapiranje vek).

Slika 1: Entropij spodnje veke. Veka je obrnjena proti očesu in trepalnice drgnejo po očesni površini.
Slika 2: Ektropij spodnje veke. Veka je odmaknjena stran od zrkla in očesna površina se slabše navlaži.

Pri ektropiju pa je veka obrnjena stran od očesa, kar prav tako lahko povzroči ponavljajoča očesna vnetja, draženje in solzenje oči. Vzrok nastanka ektropija je lahko podoben kot pri entropiju, in sicer ohlapnost vek, brazgotinjenje kože po poškodbi ali predhodnih operacijah, ohromelost spodnje veke zaradi okvare obraznega živca ter mehanični vlek zaradi sprememb na vekah.

Entropij in ektropij zdravimo z različnimi kirurškimi posegi, ki so odvisni od vzroka nastanka. Poseg se izvaja ambulantno v lokalni anesteziji. Pred posegom se svetuje začasna ukinitev zdravili, kot so Plavix, Aspirin, Marivarin.

Priporočamo, da entropij do pregleda začasno odpravite s fiksacijo spodnje veke z obližem (običajno tanek Micropore trak). Na ta način lahko preprečite morebitno poškodbo in okužbo roženice (Slika 3).

Slika 3: Fiksacija entropija z obližem.

PRIKAZ PRIMEROV

POPRAVA EKTROPIJA

Fotografija 1: Brazgotinski ektropij (izvihana veka) lahko popravimo s posebnim šivom v notranjem delu veke, ki obrne spodnjo solzno luknjico navznoter. Obenem popravimo položaj veke še s skrajšanjem veke s t.i. lateralno kantoplastiko, kar odpravi ohlapnost in veki povrne prožnost ter z všitjem dodatne kože, ki jo prenesemo iz zgornje veke (t.i. Tripierjev reženj) v predel spodnje veke, kar podaljša skrajšan kožni pokrov veke.
Fotografija 2: Stanje 2 tedna po posegu.

POPRAVA ENTROPIJA

Fotografija 1: Predoperativna slika starostnega (involutivnega) entropija. Trepalnice so obrnjene proti očesu in so v stiku z očesno površino.

Fotografija 2: Teden dni po posegu, pri katerem je bila napravljena poprava entropija po Jonesu, ohlapna veka pa je bila pričvrščena z lateralno kantoplastiko. Prisotni so še kožni šivi.
Fotografija 3: 2 tedna po posegu je prileganje veke zrklu primerno, trepalnice niso več v stiku z očesno površino.