ZAKAJ IZBRATI OKULOPLASTIČNEGA KIRURGA?

OKULOPLASTIČNI KIRURG

Okuloplastična kirurgija je posebna veja oftalmologije. Okuloplastični kirurg je očesni kirurg, ki izvaja operacije na vekah, solznem (lakrimalnem) sistemu in v očnici (orbiti). Okuloplastični kirurgi se več let učimo mikrokirurških tehnik, ki se uporabljajo v oftalmologiji, katerim sledi usposabljanje iz okuloplastične kirurgije.

Operacije na vekah so visoko specializirane, saj stanje vek bistveno vpliva na zdravje in delovanje očesa. Okuloplastični kirurgi izvajamo vse funkcionalne (za zdravljenje okvar in bolezni) kot tudi estetske operacije na vekah, ob tem pa imamo znanje iz oftalmologije, tako da znamo pregledati oko, razumeti očesne bolezni, predvideti težave z očmi, ki lahko vplivajo na kirurški načrt ali odkriti morebitne zaplete po posegu.

Pri načrtovanju operacij na vekah je za okuloplastičnega kirurga najpomembnejše stanje očesa in morebitna pridružena obolenja. Pred posegom na vekah je zato bistveno natančno pregledati oko in predvideti možne kasnejše posledice posega. Priložena tabela povzema nekatere razlike med okuloplastičnim in plastičnim kirurgom.

RAZLIKA MED OKULOPLASTIČNIM IN PLASTIČNIM KIRURGOM

  Okuloplastični kirurg Plastični kirurg
Izučen za opravljanje operacij na vekah Da Da
Opravlja tudi dvig obraza (facelift), povečavo ali redukcijo dojk, liposukcijo trebuha Ne Da
Izučen za popravo funkcionalnih bolezni vek, kot so karcinom veke, povešena veka, uvihana (entropij) ali izvihana veka (ektropij), nepravilen položaj vek Da Ne
Izvaja le operacije na vekah, neposredni okolici oči in očesu samem Da Ne
Izučen za pregled očesa Da Ne
Zna prepoznati predhodno očesno obolenje Da Ne
Zna pregledati oko po operaciji, da izključi možne pooperativne očesne komplikacije Da Ne
Zna zdraviti vse očesne komplikacije, če se pojavijo po operaciji Da Ne