KANTOPLASTIKA

Kantoplastika je kirurški poseg, ki ga opravimo pri osebah z ohlapnimi spodnjimi vekami ali z asimetričnim položajem spodnje veke. Takšno kirurško operacijo lahko večinoma opravi le usposobljen okuloplastični kirurg, ki ima izkušnje z estetskimi očesnimi posegi.

Cilj kantoplastike je popraviti položaj in obliko vek, jih učvrstiti (zmanjšati ohlapnost) in doseči mlajši, bolj osvežen videz. Poseg mora biti opravljen tako, da izboljšamo naravni videz, ne da ga izrazito spremenimo.

Opis posega

Kantoplastika je rekonstruktivni kirurški poseg, ki se priporoča pri povešenih spodnjih vekah. Pri posegu skrajšamo in zategnemo mišice in/ali ligamente veke, ki dajejo oporo veki v zunanjem očesnem kotu.

Kantoplastika večinoma spremeni obliko očesne reže in izgled očesa. Podoben, vendar manj invaziven poseg je kantopeksija, ki se pogosto zamenjuje s kantoplastiko, vendar le-ta ne spremeni izgleda očesa.

Kantoplastika se izvede v zunanjem očesnem kotu, na odseku, kjer se srečujeta zgornja in spodnja veka, čemur anatomsko pravimo lateralni kantus. Pri večini je to stičišče položeno nekoliko nad notranji očesni kot (medialni kantus), ki je stičišče zgornje in spodnje veke v predelu korena nosu. Ta anatomski položaj medialnega in lateralnega kantusa običajno oblikuje “pozitiven” kantalni nagib – nagib navzgor, kar ustvari mandlju podoben izgled očesne reže.

Cilj kantoplastike je poprava kantalnega nagiba, ki je lahko negativen ali nevtralen in povzroča nastanek povešenih vek, kar lahko pacienta tako estetsko kot tudi funkcionalno moti. Zaradi povešenih vek je namreč pri pacientu lahko prisotno tudi solzenje.

Obstaja več različnih oblik kantoplastike, vendar se v osnovi pri vseh prereže spodnjo kantalno vez oz. ligament, ki ga postavimo v prvotni položaj ali pa ga le skrajšamo in zategnemo. Za dostop do ligamenta običajno naredimo rez v zunanjem očesnem kotu. Ligament potegnemo v novo lego in s šivi pritrdimo veko. Izkušen očesni kirurg se potrudi, da je rez narejen v naravni gubi veke, s čimer se zmanjša možnost izraziteje vidne pooperativne brazgotine.

Če je pri pacientu prisotna le blago povešena veka, se običajno izvede manj invaziven poseg, kantopeksijo. Oba kirurška posega običajno trajata od pol do 1 ure, odvisno katero metodo uporabimo in od tega, ali je potreben še kakšen drug pridružen poseg.

Kdo potrebuje poseg kantoplastike?

Koža okoli oči in ligamenti veke s staranjem naravno izgubijo elastičnost, čemur lahko posledično sledi povešenje spodnjih vek. Ta naravna posledica staranja je pogosto povezana s povešeno kožo pod očmi, kar daje pri ljudjeh videz utrujenosti in otožnosti.

Poleg procesa staranja lahko na povešenje vek vplivajo tudi drugi dejavniki; prekomerna izpostavljenost soncu brez zadostne zaščite kože ali pa razvade, kot so kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Na predčasno povešenje vek vplivajo še dednost, poškodbe vek ali okvara obraznega živca. S kantoplastiko lahko odpravimo tudi težave, ki jih je povzročila predhodna operacija na vekah. Takšen poseg imenujemo revizijska operacija.

Za kantoplastiko pa se lahko odločite tudi zaradi estetskih razlogov, da bi polepšali obliko očesne reže in izgled oči.

Nasveti po operaciji

Pogosto so po operaciji prisotne bolečine, modrice in oteklina, ki običajno izvenijo v 7-10 dneh. Svetujemo čim več počitka z vzdignjenim vzglavjem. Izogibajte se telesni vadbi, mencanju očesa in ličenju.

Občasno lahko po operaciji opazite spremembo vida, vendar večinoma le začasno, saj se vid povrne brez dodatnega posredovanja.

Priporočljivo je, da po operaciji ne obremenjujete oči, na primer z gledanjem v mobilne telefone, z branje ali z gledanjem televizije. Kontaktnih leč ne smete nositi več tednov po operaciji.

Običajno po kantoplastiki popolno okrevate po 2-4 tednih, v tem času pa je izredno pomembno, da sledite navodilom kirurga in ste prisotni na vseh kontrolnih pregledih.

Ali je kantoplastika primeren poseg zame?

Primerni pacienti so tisti, ki imajo povešene spodnje veke in nagubano kožo na njih, tisti ki imajo težave s solzenjem ob prehodnih solznih poteh, primerni pa so tudi posamezniki, ki jim ni všeč videz in oblika njihovega očesa.

Pri operacijah na vekah, ni takšne, ki bi bila primerna za odpravo vseh težav. Zato ni nujno, da je poseg za katerega menite, da je pravi za vas, za vas tudi dejansko primeren.

Na prvem pregledu moramo zato skrbno analizirati delovanje, prožnost ali ohlapnost in položaj spodnje veke. Običajno to storimo pri pregledu pri tistih, ki si želijo opraviti blefaroplastiko. Ob koncu pregleda vam lahko predlagamo drug način operacije, kot ste si jo sami zamislili in je bolj primeren za odpravo vaših težav. Pomembno pa je, da poseg izvaja le izkušen, visoko usposobljen okuloplastični kirurg, saj je rezultat neuspele operacije zelo težko popraviti.