SPODNJA BLEFAROPLASTIKA

Spodnja blefaroplastika je postala priljubljen kirurški poseg tako pri moških kot ženskah vseh starosti, ki si želijo čim bolj zmanjšati znake naravnega staranja. S spodnjo blefaroplastiko želimo ustvariti bolj mladosten in svež videz oči ter obraza. Cilj kirurškega posega je odstraniti ali prestaviti maščobo in zgladiti ohlapno, nagubano kožo na spodnjih vekah, ki nastane kot posledica staranja, poškodb zaradi sonca, izčrpanosti ali nekaterih bolezni, npr. ščitnične orbitopatije.

VSE KAR POTREBUJETE VEDETI O SPODNJI BLEFAROPLASTIKI

Kdo je primeren za poseg?

Običajno se najpogosteje za poseg odločijo posamezniki, ki si želijo zmanjšati videz utrujenih oči zaradi težkih vek in neprivlačno izbočenih maščobnih blazinic.
Drugi razlog je asimetrija vek, pri čemer se s posegom želi izboljšati celotno simetrijo obraza.
Poleg tega lahko določena očesna obolenja, npr. ščitnična orbitopatija, povzročijo težave, zaradi katerih so, za povrnitev naravnega videza oči, morda potrebne posebne specializirane operacije.

Kako poteka poseg?

Pri spodnji blefaroplastiki se naredi rez pod trepalnicami, ki poteka preko zunanjega očesnega kota ali pa pristopimo preko veznice na notranji strani veke. Nato pod površino kože kirurško odstranimo ali premestimo maščobo, pazljivo lahko odstranimo še ohlapno kožo. Spodnja blefaroplastika se običajno izvaja v lokalni anesteziji s sedacijo.
Pri vsakem posegu se uporabi neresorbilne ali resorbilne šive, odvisno kaj je za posameznega pacienta najprimernejše.
Lahko opravimo spodnjo blefaroplastiko izolirano ali pa jo kombiniramo z drugimi očesnimi posegi, odvisno glede na potrebe in želje pacienta. Na predoperativnem pregledu se o tem z vami pogovorimo in pomagamo izbrati najbolj primeren poseg.

Priprava pred operacijo blefaroplastike

Vaš kirurg vas bo na predoperativnem pregledu vprašal o vaši pretekli zdravstveni anamnezi, vključno z zdravili, ki jih jemljete, alergijami, razvadami (kajenje), predhodnimi operacijami in drugem. Vsem bolnikom, ki jemljejo aspirin ali druga nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta Ibuprofen ali Voltaren, svetujemo prenehanje jemanja 2 tedna pred operacijo. Če so ta zdravila nujna za zdravljenje vaših srčnih obolenj, se morate posvetovati z osebnim zdravnikom, kardiologom ali internistom ali lahko zdravljenje prehodno opustite. Pacientom tudi svetujemo, da prenehajo kaditi za določeno obdobje pred in po posegu.
Vprašamo vas lahko tudi o morebitni prisotnosti suhih oči ali o solzenju, kar lahko zahteva dodatne predoperativne preiskave ali posege, s katerimi odpravimo težave s suhostjo očesa ali solzenjem. Vsi bolniki, ki bodo operirani v lokalni anesteziji s sedacijo ali v splošni anesteziji, bodo morali biti pred operacijo tešči vsaj 7 ur (ne smete uživati hrane, vode, kaditi cigaret ali žvečiti). Prav tako je nujno, da se na dan operacije ne naličite ali uporabljate kreme. Po posegu boste potrebovali spremstvo in prevoz domov.

Pooperativni potek

Po posegu na vaše oko in veke nanesemo gosto antibiotično mazilo, da preprečimo okužbo in suhost očesa in kože. Ko končamo poseg običajno opazite meglen vid. To je normalno in naj vas nič ne skrbi. Enako mazilo običajno doma nanašate na notranjo stran veke in po ranah na koži. Občasno lahko v obdobju pooperativnega celjenja predpišemo tudi umetne solze za preprečevanje suhosti oči.
Običajno je, da po operaciji približno 2-4 tedne opažate otekline in modrice, kar se med posamezniki razlikuje. Nekateri lahko opažajo oteklino tudi dlje časa. Po operaciji običajno namestimo očesni povoj na eno oko, ki ga odstranite po 24 urah.
Po operaciji lahko vstanete in hodite še isti dan ali naslednje jutro, bolečine pa morate miriti s protibolečinskimi tabletami, najprimerneje paracetamolom (npr. Lekadol, Daleron). Zaradi morebitnega krvavenja se odsvetuje Aspirin.
Za zmanjšanje otekline, se prvih 48 ur svetuje hlajenje, tako da na predel očesa nekajkrat na dan položite vrečke z ledom, zavite v čisto brisačo. Svetujemo tudi spanje z dvignjenim vzglavjem, kar prav tako pomaga zmanjšati oteklino. Prvih 7 dni svetujemo izogibanje napornim aktivnostim, svetuje se počasna hoja.

Umivanje očesa po operaciji

Pogosto vprašanje, ki ga imajo pacienti pred in po operaciji je, kako se umiti okoli oči. Tu je nekaj navodil, ki jih svetujemo prva dva tedna po posegu:

• 1-2. dan po operaciji: Veke naj bodo suhe. Lahko pa se kopate ali tuširate pod nivojem nosu, ne da bi si zmočili oči. Lase si lahko operete z glavo nazaj. Naj vas ne skrbi, če oči poškropite z vodo, izogibati pa se morate, da bi bile rane dlje časa izpostavljene vlagi.

• 3-7. dan po operaciji: Lahko si veke nežno umijete z milom in vodo. Veke rahlo obrišite, da se posušijo. Krast ne odstranjujte, naj same odpadejo, ko se bo koža pod njimi zacelila.

• 7-10. dan po operaciji: To je običajno čas, ko odstranimo šive. Ko šive odstranimo, se lahko vrnete na običajno prakso glede nege oči.

• 14. dan po operaciji: Lahko ponovno pričnete uporabljati ličila.

Obdobje okrevanja

Po spodnji blefaroplastiki se običajno lahko vrnete na delo po 14-21 dneh. Po 3 dneh pa običajno lahko začnete opravljati delo za računalnikom, ne da bi s tem povzročali škodo očem.

Brazgotina po operaciji?

Vsi kirurški rezi na koži puščajo brazgotine, vendar so veke predel obraza, ki se hitro zaceli, brazgotine pa so običajno minimalno vidne. Kirurške reze poskušamo skriti v naravne očesne gube, tako da brazgotine ostanejo skrite (Slika 1). Pri spodnji blefaroplastiki je to pod trepalnicami ali celo na notranji strani veke.
Morda bo prehodno vidna le nežna brazgotina dolga nekaj milimetrov, ki sega v zunanji očesni kot.