DAKRIOCISTORINOSTOMIJA (DCR)

Dakriocistorinostomija (DCR) je operativni poseg, s katerim se ponovno vzpostavi prehod iz solzne vrečke v nosno votlino, če je prisotna zapora nazolarimalnega voda. Poseg lahko izvedemo z različnimi oblikami DCR. Možen je poseg s prilagojenim diodnim laserjem preko solznih kanalčkov, t.j. TCL DCR (transkanalikularna dakriocistorinostomija). Drug način je vzpostavitev prehoda do solzne vrečke preko nosne votline, t.j. endo DCR (endonazalna dakriocistorinostomija). Starejši način pa je pristop od zunaj preko kože (ab externo DCR), kjer se odpre solzno vrečko in jo združi z nosno sluznico ter ob koncu zašije še kožo. Po vseh posegih večinoma pustimo v solznih poteh silikonsko cevko, ki jo odstranimo po 3-6 mesecih.

Poseg se izvaja v lokalni (TCL DCR ali endo DCR) ali splošni anesteziji (ab externo DCR). Prva kontrola je naslednji dan, ko odstranimo nosni tampon, če smo le-tega po operaciji namestili in nato po sedmih dneh, ko preverimo prehodnost solznih poti. Takrat se lahko tudi vrnete na delo.

Pri otrocih je včasih prisotno prirojeno zožanje solznih poti. Če se solzne poti ne odprejo spontano z masažo, se lahko naredi sondiranje in prebrizgavanje v lokalni ali splošni anesteziji. V kolikor tudi po sondiranju solzne poti ne ostanejo odprte, se sondiranje ponovi ob tem pa se vstavi še silikonska cevka. Redko je potrebno izvesti DCR operacijo.