KSANTELAZMA

Ksantelazme

Ksantelazme se kažejo kot belo-rumeno obarvanje kože veke. Pogosteje nastanejo v notranjem očesnem kotu in notranjem delu zgornje in spodnje veke. Ksantelazme povezujejo z odlaganjem holesterola v koži veke. Tako so pogosto posledica visoke ravni holesterola v krvi, vendar jih imajo tudi tisti, ki holesterola nimajo povišanega. Večina ljudi, pri katerih nastanejo ksantelazme, je srednjih let ali starejših, pogostejše pa so pri ženskah.

Ksantelazme za oko niso nevarne in so neškodljive, vendar jih pogosto odstranjujemo zaradi estetskih razlogov. Pomembno pa je upoštevati, da se lahko po kirurški odstranitvi tudi ponovijo.

Odstranjevanje ksantelazem

Poseg se izvaja v lokalni anesteziji. Lokalni anestetik injiciramo v predel vek, v oči pa apliciramo anestetične kapljice. Ksantelazme se izrežejo, nato pa rano zapremo s tankimi šivi, ki se običajno odstranijo po 5-7 dneh.

Po kirurški odstranitvi se na veke in oko nanese antibiotično mazilo in očesni tampon. Mazilo lahko prejmete tudi za domov, kjer ga po navodilih še naprej uporabljate.

Očesni tampon lahko odstranite po nekaj urah, pri čemer lahko večinoma opazite nekaj krvi ali izcedka okoli operiranega območja. Območje morate očistiti s fiziološko raztopino in sterilnimi gazami. Prvih nekaj dni vas lahko predel nekoliko boli in moti, zato lahko vzamete običajna zdravila proti bolečinam, ki jih dobite brez recepta (priporočamo paracetamol, ne aspirina). Nekaj tednov po operaciji lahko opažate modrice in oteklino.