RAZLIČNE VRSTE BOTULIN TOKSINA


Injiciranje botulin toksina je učinkovit, varen in minimalno invaziven način odpravljanja gub na obrazu, zato ne čudi, da gre za najbolj pogost estetski poseg. Botulin ni učinkovit v obliki krem, zato je potrebno injiciranje v podkožje oz. v mišico samo. V medicini večinoma uporabljamo botulin tip A, ki deluje tako, da prepreči prenosživčnega signala do mišice. Natančneje botulin prepreči sproščanje acetilholina v sinaptično špranjo motorične ploščice prečno progastih mišic, gladkih mišic in žlez znojnic. Botulin se v motorični ploščici veže nepovratno (ireverzibilno), zato je njegov učinek dolgotrajen in traja vse do ponovnega brstenja novih motoričnih ploščic, praviloma 4-6 mesecev. Na mestu injiciranja botulin prepreči krčenje mišic, kar ima za posledico zravnanje t.i. dinamičnih gub. Najbolj pogosto se botulin uporablja ravno v predelih okoli oči in čela, kjer želimo odpraviti različne moteče gube, istočasno pa lahko s pravilnim injiciranjem pri izbranih kandidatih dosežemo tudi dvig obrvnega loka. Trenutno obstajaja na tržišču botulin treh proizvajalcev, s komercialnimi imeni: Vistabel (na ameriškem trgu Botox), Dysport in Xeomin. Botox je bil na tržišču prvi, zato se botulinu pogovorno reče tudi botoks. S tem proizvodom je na svetu tudi daleč največ izkušenj in se je v praksi dokazal kot zelo varno zdravilo.

Kakšna je razlika med Vistabelom, Dysportom in Xeominom?

Vsi preparati vsebujejo botulin tip A, vendar Vistabel in Dysport vsebujeta beljakovinske primesi, Xeomin pa je prečiščen in vsebuje le botulin brez dodatkov. Prednost čiste oblike je, da je teoretično manj verjetno, da bi postali odporni na delovanje botulina. Telo lahko namreč razvije protitelesa na beljakovinske primesi, ki inaktivirajo delovanje botulina; so pa primeri odpornosti na zdravilo v praksi zelo redki. Zaradi odsotnosti primesi je Xeomina stabilen pri sobni temperaturi, medtem ko moramo Vistabel in Dysport hraniti v hladilniku. Postopek izdelave je namreč pri vseh treh oblikah nekoliko drugačen, kar ima za posledico tudi nekatere manjše razlike v klinični uporabi.

Ali je katera oblika botulina boljša od druge? Ali je rezultat odvisen od učinka pri posamezniku, predela na obrazu, kjer botulin injiciramo?

Vistabel, Xeomin in Dysport delujejo v bistvu na enak način. To so nevromodulatorji, ki ohromijo delovanje mišic in preprečujejo poglabljanje gub na obrazu ter pomagajo zmanjšati znake staranja.

Teoretično je najvarnejši Xeomin, saj nima beljakovinskih primesi in konzervansov ter bi pri njegovi uporabi morali imeti najmanj možnosti za nastanek neobčutljivosti na botulin, vendar so kot že rečeno takšni primeri izrazito redki.

Zaradi razlike v beljakovinskih primeseh poročajo, da pri nekaterih določen preparat učinkuje bolje kot pri drugih. Načeloma pa velja, da učinkovanje Dysporta nastopi prej in se priporoča tistim, ki želijo čimprejšnji učinek, medtem ko učinek Vistabela in Xeomina traja dlje časa. Dysport prične delovati v nekaj dneh in deluje 3 do 4 mesece, nato pa je potrebno ponovno injiciranje. Učinek Vistabela in Xeomina pa se opazi po 1 tednu do 1 mesecu, učinkujeta pa tudi do 6 mesecev. Noben botulin ne odpravi gub popolnoma, še posebej če so le-te globoke, jih pa naredi manj očitne. Uporaba botulin toksina se zato lahko kombinira s hialuronskimi polnili ter kremami in serumi za glajenje gub.

Glede na to, da lahko ustvariš toleranco na beljakovine v Vistabelu ali Dysportu, medtem ko ta težava pri Xeominu ne obstaja, zakaj ne bi vedno uporabili le Xeomina?

Teoretično je Xeomin res najbolj varen, vendar večina zdravnikov, ki pri pacientih v estetske namene injiciramo različne oblike botulina, nikoli nismo opazili razvoja tolerance. Nekoliko pogosteje se toleranca opaža pri dolgotrajni uporabi in višjih dozah botulina, ki se injicirajo pri bolnikih z blefrospazmom. Teoretično pa bi morala biti zaradi manj konzervansov in dodatkov uporaba Xeomina varnejša izbira v primerjavi z Vistabelom in Dysportom.

Ali obstaja razlika v ceni med preparati?

Cena vseh preparatov je skoraj enaka. Obstajajo pa razlike v možnosti shranjevanja. Ker Xeomin nima konzervansov, navadno viale zmešamo in takoj uporabimo, medtem ko viale z Botoxom in Dysportom lahko hranimo več tednov. To poveča stroške pri uporabi Xeomina, ker moramo občasno ostanek v viali zavreči.

Ali se botulin uporablja še za kaj drugega kot glajenje gub čela, t.i. vranjih tačk ali glabele?

Obstaja še nekaj drugih načinov uporabe. Uporablja se za preprečevanje prekomernega stiskanja oči (blefarospazma), pri nekaterih oblikah škiljenja, pri prekomernem dvigu zgornje veke (retrakciji) v sklopu ščitnične orbitopatije, prekomernemu potenju (hiperhidrozi), pri prekomernem stiskanju spodnje čeljusti pri tistih, ki “škripajo z zobmi” (t.i. bruksizmu), pri spazmu požiralnika (ahalaziji) in še nekaterih drugih manj pogostih indikacijah. Pri nekaterih od opisanih indikacijah je uporaba botulina nekoliko manj predvidljiva, kot pri uporabi za galjenje gub.

Ali učinek določene oblike botulina traja dlje kot drug? Kako pogosto je potrebno ponovno injiciranje?

Običajno učinek vseh oblik traja približno enako dolgo. Prvič običajno mine po 3 mesecih, ko učinek popusti, a po večkratnem injiciranju mišice atrofirajo, saj jih ne uporabljamo, tako da ob ponovnih aplikacijah lahko učinek traja dlje. Iz izkušenj vemo, da nekateri, ki uporabljajo botulin že leta, prihajajo na injiciranje le na vsakih 5-6 mesecev.

Kakšna so tveganja pri uporabi botulina?

Vse oblike botulina lahko povzročijo povešenje obrvnega loka, če je injiciranje nepravilno izvedeno. Povešenje je prehodno, vendar je lahko zelo moteče, saj traja približno 3 mesece, da se stanje popolnoma popravi. Večinoma je potrebno počakati, da botulin preneha učinkovati in začne mišica ponovno delovati. Če je povešenje prisotno enostransko se pojavi asimetrija obraza. Redkeje se lahko pojavi tudi povešenje (ptoza) zgornje veke. Druga tveganja so lokalna reakcija, na primer blaga rdečina na mestu injiciranja, podkožna krvavitev (hematom) in zelo redko okužba. Vedno zaupajte svoj obraz specialistu, ki zna injiciranje izvesti pravilno.

Na kaj je potrebno paziti po injiciranju botulina?

Med različnimi oblikami botulina ni razlik v oskrbi po injiciranju. Nekateri svetujejo, da se takoj po aplikaciji obraz za nekaj minut masira in hladi. Priporočljivo je, da se 8-12 ur po injiciranju ne ličite, da se izogibate daljši izpostavljenosti soncu, UV – žarkom, temperaturam nižjim od 0OC, obisku savne do naslednjega dne, masaži obraza ali kakršnemkoli laserskemu posegu na obrazu, globokemu kemičnemu pilingu ali dermoabraziji. Po aplikaciji 4-8 ur ne ležite v horizontalnem položaju in se 1 dan ne ukvarjajte s športnimi aktivnostmi in ne uživajte alkohola.

Zdravljenje z botulinom je kontraindicirano pri bolnikih z boleznimi živčno-mišičnega prenosa, npr. Miastenijo gravis, pri različnih oblikah mišične distrofije in pri znanem hiperalergičnem stanju. Zdravljenje tudi ne izvajamo pri bolnikih s kožnim vnetjem na predvidenem mestu injeciranja, pri bolnikih, ki imajo znano motnjo strjevanja krvi, pri otrocih, nosečnicah ali v času dojenja in pri bolnikih, ki trpijo za nekontrolirano epilepsijo.

Dodatne informacije v zvezi z botulin toksinom so na voljo na spodnji povezavi:

BOTOKS