O PODALJŠEVANJU TREPALNIC


Dolge in bujne trepalnice povezujemo z lepoto, česar se zaveda tudi kozmetična industrija. Tržni delež kozmetične industrije v svetu narašča, velik del izdatkov pa ženske namenijo prav za sredstva za podaljševanje trepalnic. Zaradi krajših trepalnic ali celo odsotnosti trepalnic se nekateri lahko počutijo nesamozavestno in nezadovoljno. Poznamo nekatere dejavnike, ki vplivajo na gostoto, debelino in dolžino trepalnic, kot so staranje, nekatera zdravila za zdravljenje raka in impulzivna motnja, imenovana trihotilomanija, pri kateri si osebe pulijo trepalnice.

Ali obstaja način, kako povečati število lastnih naravnih trepalnic, da postanejo daljše, debelejše in bolj zavite? Proizvajalci, ki izdelujejo preparate s prostaglandinskimi analogi, trdijo, da je to izvedljivo. Sredstva za podaljševanje trepalnic so se v ZDA začela prodajati leta 2008, v zadnjih letih pa so postala dostopna tudi drugod po svetu. V medijih in družabnih omrežjih vidimo ogromno prispevkov slavnih ambasadorjev in zadovoljnih uporabnikov, ki hvalijo izdelke, ter poročajo, da so jim trepalnice toliko zrasle, da so jih morali obrezati. Pa poglejmo nekaj dejstev za lažjo odločitev o ev. uporabi sredstev za podaljševanje trepalnic s prostagladinskimi analogi.

1. Ali je terapija učinkovita?

Ja, terapija absolutno deluje in poveča debelino in dolžino trepalnic. Vsi, ki so uporabljali omenjene preparate, so po naših izkušnjah opazili podaljšanje, občasno pa tudi odebelitev in potemnitev trepalnic. Če boste raztopino poskušali nanesti sami, ne pozabite odstraniti ličil ali kontaktnih leč, da se bo lahko vpila v kožo na bazi zgornje linije trepalnic. Priporočamo uporabo preparatov vsaj 8-10 tednov, da boste dosegli najmočnejšo rast in zgostitev trepalnic.

2. Ali je terapija varna?

Prostaglandinski analogi so pravzaprav različica zdravil proti glavkomu (očesni bolezni, za katero je značilen večinoma povišan očesni tlak in okvara vidnega živca). Preparati večinoma vsebujejo bimatoprost, ki je bil odobren za uporabo za podaljševanje trepalnic leta 2008 s strani Ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA). Preparati veljajo za varne pri večini odraslih uporabnikov, niso pa priporočljivi, če imate sivo mreno (katarakto), vnetje površine očesa (konjuktivitis) ali okužbo kože na zgornjih vekah.

Zelo priporočljivo je, da pred uporabo preparatov poiščete nasvet pri izkušenem oftalmologu, ki lahko opravi podroben pregled in izključi kakršno koli tveganje za neželene učinke, med drugim tudi za spremembo barve oči (terapija je večinoma popolnoma varna, vendar lahko modre ali zelene oči potemnijo, pri rjavih pa je učinek manj izrazit). Drugi neželeni učinek je še atrofija orbitalnega maščevja, ki povzroči poglobitev gub v okolici očesa, zato se pred začetkom terapije priporoča, da pridobite mnenje strokovnjaka.

Terapija ni primerna za vsakogar, zato je v kolikor ste v dilemi priporočljiv pregled pri oftalmologu. Na splošno, če imate zdrave oči (tj. nimate glavkoma ali vnetij vek ali očesa), je uporaba varna. Če pri uporabi opazite draženje oči in vek ali razbarvanje vek, prenehajte z jemanjem in obiščite oftalmologa.

3. Kakšne so koristi terapije in kako dolgo traja učinek?

Terapija je preprosta. Serum se na rob veke nanaša z aplikatorjem, ki je podoben ščetki pri maskari. Nanašate ga enkrat na dan, redno vsak dan. Terapija omogoča dosti bolj trajno rešitev kot maskara ali umetne trepalnice, ki jih moramo odstraniti in ponovno nanašati, ter barvila, katerih učinek postopoma zbledi.

Na podlagi izkušenj ugotavljamo, da večina ob redni uporabi začne opažati rezultate po približno 2-3 tednih, optimalni rezultati pa se pojavijo v 12. tednu. Dokler boste preparat redno uporabljali boste opažali močnejšo in polnejšo rast trepalnic. Ko preparat prenehate uporabljati, se trepalnice v 8-12 tednih vrnejo na prvotno dolžino in debelino.